luni, 23 octombrie 2023

Europarlamentar arădean, pe loc eligibil şi în 2024

 

Formaţiunile politice se pregătesc pentru primul scrutin din anul electoral 2024, programate pentru 9 iunie. Primii care şi-au lansat candidaţii au fost cei de la USR.

Uniunea Salvaţi România şi-a prezentat lista cu ocazia Congresului Alianţei Liberalilor şi a Democraţilor pentru Europa (ALDE), familie politică europeană din care face parte, organizat pentru prima dată în România.

„Trebuie să facem totul pentru ca la alegerile europene să obţinem un scor istoric, aşa cum am făcut-o în urmă cu 5 ani” – a spus preşedintele partidului, Cătălin Drulă.

Lista este deschisă de Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel şi fost prezentator TV, ea fiind urmată de fostul preşedinte al USR, Dan Barna şi de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Lista continuă cu unul dintre cei doi europarlamentari arădeni în funcție, Vlad Botoş, care își va încheia primul mandat în Parlamentul European, unde a fost vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională.

Pe locul cinci al listei este Cristina Prună, membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României din 2020.

Conform celui mai recent sondaj, USR al obține 15,2% la alegerile europarlamentare, ceea ce înseamnă că ar avea cinci deputați la Strasbourg şi Bruxelles.

Lista s-a putea modifica, având în vedere negocierile avansate cu PMP şi Forţa Dreptei pentru a candida împreună, ca pol de dreapta, la alegerile din vară.

marți, 26 septembrie 2023

Coaliție verde progresistă pentru alegerile europarlamentare



Formațiunile politice pregătesc deja listele pentru alegerile europene programate pentru perioada 6-9 iunie 2024. Oferta s-a îmbogățit cu o nouă alianță: Coaliția Verde Progresistă.

Coaliția cuprinde trei partide mici și se concentrează în jurul europarlamentarului independent Nicu Ștefănuță.

„Ne dorim să construim o Românie capabilă de față schimbărilor climatice, dezvoltării tehnologice și provocărilor de securitate națională, asigurându-se că avem o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă, iar drepturile tuturor cetățenilor sunt respectate” – spune conducerea CVP, care vrea să atragă toate forțele progresiste din România: reprezentanți ai societății civile, activiști, profesori, studenți.

Volt este formațiunea din România a partidului pan-european și a fost înființată în 2021 ca partid progresist, având pe agendă justiția socială, politicile verzi și creșterea participării politice, mai ales în rândul tinerilor.

Partidul ACUM, aflat în zona de centru-stânga a spectrului politic din România, are, de asemenea, mai puțin de doi ani de activitate, fiind în curs de afiliere la Partidul Verzilor Europeni.

Partidul SENS (Sănătate Educație Natură Sustenabilitate) este în curs de înființare și dorește să ofere cetățenilor și mai ales tinerilor României o reprezentare politică conștientă de schimbările viitorului, de provocările climatice și de oportunitățile unei economii verzi, într-un climat democratic și care respectă principiile statutului de drept.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a fost ales pe listele USR – PLUS, dar a ales să continue independent de la începutul acestui an, trecând în Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentul European.

„Schimbările climatice, criza locuințelor pentru tineri, orașele din ce în ce mai puțin verzi, defrișările de păduri, sănătatea fizică și mentală precară, dar și oportunitățile pentru România aduse de economia verde sunt toate provocări majore care lipsesc acum din peisajul politic” - spune deputatul care va deschide, cel mai probabil, lista coaliției la alegerile europene.

Printre cei participanți la lansarea din București  s-a numărat activistul Remus Cernea, fost deputat verde.

Celălalt membru românesc al Verzilor Europeni, Partidul Verde, nu face parte din coaliție.

Sursa foto: Instagram

marți, 18 iulie 2023

Român premiat pentru promovarea valorilor UE

 


Doi din cei patru candidați pentru titlul de Campionul UE de tineret au fost români, alți trei aleși fiind nominalizați la Premiile MEP 2023.

Distincțiile sunt acordate anual de revista The Parliament, care apare din anul 1995 și se scrie despre de Parlamentul European, politici UE și cultură.

Juriul format din experți, reprezentanții ai societății civile și jurnaliști alege din câte patru candidați la fiecare din cele zece categorii.

În acest an, printre cei nominalizați s-a numărat Maria Grapini (PSD/S&D) la categoria Strategie Digitală și piață comună, Dragoș Pâslaru (REPER/Renew) la Diversiune, incluziune ș impact social, Victor Negrescu (PSD/S&D) și Nicolae Ștefănuță (independent/Verzii) pentru titlul Campionul UE de tineret, prezentat de Coca Cola și Vlad Gheorghe (USR/Renew), pentru Promovarea valorilor Uniunii Europene.

Premierea câștigătorilor celei de a nouăsprezecea ediții a avut loc în 27 iunie, în cadrul unei gale organizate la Bruxelles.

„Generozitatea românilor, premiată la Bruxelles! Exemplul de solidaritate pe care românii l-au dat Europei încă din prima zi a războiului a fost recompensat cu prestigiosul #MEPAwards2023 pentru Promovarea Valorilor Europene.

Am onoarea să fiu singurul europarlamentar român care a primit premiul în acest an. Sunt recunoscător tuturor românilor care s-au implicat fără să stea pe gânduri și au fost voluntari în gări, în vămi, au cazat și transportat ucraineni, au donat și au ajutat în orice fel pe grupul @UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine. Bunătatea voastră a fost văzută și apreciată în capitala Europei Unite!” – a spus Vlad Gheorghe (foto, dreapta), care a primit distincția alături de deputata socialistă Evin Incir din Suedia.

miercuri, 8 martie 2023

Un europarlamentar român se alătură Verzilor

 


Raportor General pentru Bugetul UE al anului 2023, Nicu Ștefănuță, a anunțat că s-a afiliat Grupului Verzilor/Alianței Libere Europene din Parlamentul European, cu care împărtășește aceeași viziune pentru „o Europă mai verde, mai durabilă și mai echitabilă”.

„Astăzi, împreună cu Verzii europeni, avem ocazia să contribuim cât de bine putem la o Europă verde. Haideți să profităm din plin de ea! Este de datoria noastră să luăm măsuri îndrăznețe și să construim o lume mai bună pentru viitorul tinerei generații românești. Tinerii noștri au dreptate să fie îngrijorați de cum ar putea arăta viața lor în următorii zece sau douăzeci de ani. Vreau să aduc putere și coerență mișcării verzi din România și să demonstrez tuturor că este vorba despre întregul nostru stil de viață, despre economia noastră, sănătatea noastră, justiția noastră civilă, despre egalitate în fața legii” - declară Nicu Ștefănuță.

Alesul a demisionat, cu o lună în urmă, din Uniunea Salvați România, membru al Grupului Renew (liberal).

Unul dintre cei mai activi eurodeputați români de pe rețelele de socializare, este membru al Comisiei pentru Bugete (BUDG) și în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI).

„De la exploatarea forestieră ilegală la corupție sau drepturile individuale în România și aderarea la Schengen, este nevoie de multă muncă pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Nicu pentru a construi o Românie mai verde și mai puternică, în inima Europei” – a spus Terry Reintke, co-președinte al Grupului Verzilor/Alianței Libere Europene.

În urma afilierii, România are membri în cinci grupuri parlamentare din opt: 14 în EPP (creștin-european), 10 în S&D (progresist, social-democrat), 8 în Renew, 1 în ECR (conservatori și reformști) și 1 în Verzi/EFA.