luni, 11 aprilie 2022

Mărturiile unui europarlamentar român, după vizita din Ucraina

 


Vlad Gheorghe, reprezentant al României în Parlamentul European, a făcut parte din delegația oficială care a însoțit-o pe Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și pe Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, în vizita lor din Ucraina.

Europarlamentarul USR a plecat de la sesiunea plenară din Strasbourg spre Varșovia (Polonia), iar de acolo a călătorit în Ucraina.

„Am ajuns la Kiev după un drum lung, cu reguli stricte pentru securitatea întregii delegații. Am fost însoțiți de pază armată, iar echipamentul de protecție l-am primit cu instrucțiuni clare - TREBUIE purtat integral în toate momentele în care ne deplasăm în exterior. Cam 5 kg are casca, 20 vesta. Alături de noi au fost soldați - femei și bărbați - care mergeau la post. Determinarea lor, hotărârea care li se citea pe chip... Ucraina nu poate pierde cu așa Oameni în slujba ei” – a relatat politicianul.

Alesul a postat mai multe imagini și videoclipuri pe pagina sa de Facebook, dar numai după întoarcerea în țară, din motive de securitate și va continua să prezinte detalii și în zilele următoare.

Din nou în Ucraina, de data asta la Kiev, la Bucha şi Irpin. Imaginile Răului absolut. Ce s-a întâmplat acolo nu e război, ci crimă. Odioasă, de negândit şi care trebuie pedepsită pe toate căile posibile. Românii sunt alături de ucraineni şi de întreaga Europă” – a mai scria deputatul.

miercuri, 6 aprilie 2022

Sprijin din fonduri europene pentru Aeroportul Internațional Arad

 


Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 1 milion de euro pentru a sprijini companiile aeriene care își încep activitatea pe aeroportul din Arad în contextul pandemiei de coronavirus – a anunțat reprezentanța din România a instituției.

Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat și prevede subvenții directe de până la 600 000 de euro pe întreprindere.

Măsura va fi deschisă tuturor companiilor aeriene interesate care își încep activitatea pe aeroportul operat de Consiliul Județean Arad, printr-o procedură deschisă și transparentă.

Măsura este menită să sprijine activitatea operatorilor aerieni și redresarea economică a regiunii în contextul pandemiei de coronavirus.

În prezent, nu există curse regulate de pe aeroportul care deservește județul Arad, doar chartere, pe timpul verii, pentru turiștii care pleacă în concediu în Turcia sau Egipt.

Foto: Aeroportul Internațional Arad / Facebook

vineri, 1 aprilie 2022

Opt din zece români au încredere în NATO

 


Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a publicat raportul său anual, un rezumat complex, de peste 150 de pagini, al activității militare, dar și al dialogului cu publicul.

La capitolul Comunicare, se amintește despre campania #WeAreNATO, implementată în zece țări membre, printre care și România, în care s-a prezentat istoria organizației „într-un stil viu, colorat”.

În raport se prezintă și rezultatele unui sondaj de opinie realizat în cele 30 de țări membre.

Cetățenii au fost rugați să răspundă la întrebarea „Dacă ați putea vota pentru sau împotriva apartenenței țării dvs. la NATO, cum ați vota?”.

Per ansamblu, 62 din populație ar fi de acord, procent rămas neschimbat față de anul 2020.

În ceea ce privește România, 79% dintre respondenți ar vota pentru păstrarea statutului de membru. Acest procent plasează țara noastră pe locul trei al încrederii în NATO, după Polonia (84%), Albania și Lituania (cu câte 82%), la egalitate cu Portugalia și urmat îndeaproape de Danemarca (77%).

14% dintre cetățenii români chestionați nu au știut să răspundă, iar 7% sunt împotriva apartenenței la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Dintre țările vecine, Ungaria are un procent ridicat de încredere în organizație, cu 71%, în timp ce bulgarii sunt mai împărțiți la acest capitol, dar 54% s-au declarat pentru.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie 2021, nereflectând eventualele schimbări de opinie cauzate de războiul din Ucraina.

NATO este una dintre principalele organizaţii internaţionale la nivel mondial, o alianţă politică şi militară, formată din 30 de ţări membre din Europa şi America de Nord.

Membrii cooperează în domeniul securităţii şi al apărării, astfel, NATO oferă o legătură unică între cele două continente pentru cooperarea politică şi de securitate.

Foto: NATO / Facebook