joi, 23 septembrie 2021

Suspiciunile faţă de ruşi unesc aleşii români

 

Un număr de 43 de europarlamentari a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea preţului gazelor naturale şi solicită măsuri.

Semnatarii provin mai ales din rândurile aleşilor din Europa Centrală şi de Est (cel mai mulţi din Polonia, alături de România, Slovacia, Ţările Baltice şi Bulgaria), dar provin din toate grupurile politice din Parlamentul European, majoritatea lor fiind membri în Partidul Popular European (EPP), respectiv în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).

Printre ei se numără mai şase politiceni români: Traian Băsescu, Eugen Tomac (EPP – PMP), Carmen Gabriela Avram (S&D – PSD), Nicolae Ştefănuţă, Vlad Marius Botoş şi Dragoş Tudorache (Renew – USR PLUS).

În scrisoare destinată vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager şi comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, deputaţii de la Bruxelles reamintesc faptul că preţul gazelor naturale a atins un nivel record, de peste 700 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 300 de dolari, la începutul anului.

Europarlamentarii citează şi acţiuni ale companiei Gazprom care ar fi putut produce această creştere de preţ.

În încheiere, semnatarii scrisorii deschise cer Comisiei Europene să deschidă o investigaţie privind posibila manipulare a pieţei de către compania energetică rusă şi eventuala încălcare a regulilor europene privind competiţia.

Foto: Unsplash.com

miercuri, 22 septembrie 2021

Trenul Europa Express a traversat România


Trenul menit să atragă atenţia publicului asupra călătoriei cu acest mijloc de transport verde, a intrat în România vineri, 17 septembrie, pe la Giurgiu, a parcurs aproximativ 900 de kilometri prin ţară şi a trecut în Ungaria duminică dimineaţa.

În fiecare oprire au fost organizate scurte programe de promovare a transportului feroviar: la Gara de Nord, oficialilor le-au fost prezentate istoria primei căi ferate din România și macheta celei mai vechi locomotive românești cu abur, CFR 43 Călugăreni.

Pentru a celebra mobilitatea și conectarea oamenilor, o echipă formată din doi artiști români de graffiti, Kaps Crew, a creat un mural pe care îl puteți vedea în Gara de Nord, la peronul 14.


Cu acest tren a ajuns
la Braşov şi comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, unde imnul Uniunii Europene a fost interpretat de Fanfara de copii și tineri.

La Arad, trenul ConnectingEuropeExpress a ajuns în noaptea de sâmbătă. Aici delegația a fost întâmpinată de reprezentanții conducerii locale din Arad, dar și de președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Reprezentanții și delegația au făcut schimb de steaguri, cel al României urmând să fie expus la destinația finală a trenului, la Paris.

În interiorul gării, au fost organizate două expoziții de machete și două concerte, în colaborare cu Filarmonica din Arad și în parteneriat cu Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”.

Trenul expres care străbate UE cu ocazia Anului European al Căilor ferate este compus, din cauza lățimilor ecartamentului diferite din Europa, Connecting Europe Express va fi compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, trenul standard și trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei.

Europa Express a plecat la 2 septembrie din Lisabona (Portugalia), călătoreşte peste 20.000 km, incluzând traversarea a 26 de țări și oprirea în peste 100 de localități, punctul final fiind Parisul, în data de 7 octombrie.


Foto: Facebook / Europe Direct Arad şi Comisia Europeană în România



miercuri, 15 septembrie 2021

Strategie europeană pentru criza cipurilor?

 


Discursul anual privind Starea Uniunii Europene a adus vești bune pentru producători din domenii cheie.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a anunțat crearea unei noi initiative europene pentru a dezolta propria producție de semiconductori.

„Să fim curajoși din nou și să ne concentrăm toate forțele pe semiconductori” – a spus ea, recunoscând că e un deziderat ambițios.

Comisia Europeană reacționeză astfel la criza cipurilor, care a afectat în cursul acestui an mai multe sectoare vitale, printre care și cea auto.

Fabricile de componente din România au fost nevoie să își adapteze producția în funcție de stocurile insuficiente, ceea ce a cauzat chiar și întreruperi de activitate.

Unul dintre principalii producătorii de semiconductori a anunțat că stocurile se situează la minime istorice și estimează că problemele în aprovizionare vor continua până anul viitor.

Principala cauză a crizei este pandemia, care a afectat producția și a crescut cererea pentru aparate noi, mai ales în domeniul divertismentului.

Foto: Umberto / Unsplash.com

luni, 13 septembrie 2021

Victoria Emmei Raducanu și meritul României

 


La fel ca mulți români, au fost și politicieni care și-au exprimat părerea cu privire la performanța tinerei sportive care a câștigat, la vârsta de doar 18 ani, turneul de tenis US Open.

„Pur și simplu mi se umple inima de bucurie când întâlnesc, peste tot în lume, români care fac performanța. Emma Raducanu este un astfel de exemplu, deși s-a născut (2002) în țara frunzei de arțar - Canada și luptă sub steag britanic fiind cetățean al Marii Britanii este și româncă și merită s-o felicităm pentru această performanța extraordinară” – a scris Eugen Tomac, membru al Parlamentului României în culorile Partidului Mișcarea Populară (PMP).

Eurodeputatul USRPLUS, Vlad Gheorghe, a reamintit că tânăra cu tată român și mamă chinezoaică este a doua jucătoare cu origini românești care câștigă US Open în ultimii ani, după Bianca Vanessa Andreescu în 2019.

„Talentul, determinarea, magia reușite de tinerele acestea excepționale merită toată admirația și respectul nostru! Dar succesele lor nu sunt ale României. Părinții lor au plecat din țară la fel ca alți peste 5 milioane de români ca să-și clădească un viitor mai bun. Au plecat în state care oferă condiții pentru un trai decent, posibilitatea pregătirii și susținerea necesară pentru performanță - în sport sau în orice alt domeniu” – a adăugat politicianul.

Fostul comisar european Corina Crețu (Partidul Social Democrat) a distribuit mesajul primarului Londrei, Sadiq Khan despre „toleranță, curaj, perseverență”, alături de felicitări adresate Emmei Raducanu „pentru victoria istorică de la US OPEN!”.

Toate postările au generat numeroase comentarii pro și contra, subiectul principal fiind dacă tânăra ajungea la această reușită dacă creștea și trăia în România.

Plecând de la această idee, europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR PLUS) a adus în discuția tema diversității și a torelanței.  

„Cum ar fi fost tratat copilul Emma, cu trăsăturile ei fizice aparte (foarte frumoase) dacă creștea la noi? Ar fi tachinat-o lumea? Ar fi avut un mediu sănătos pentru a crește și se dezvolta? Ar fi avut bazele unde să se antreneze dacă părinții ei ar fi locuit la noi și câștigat ca un român mediu?

Să ne lăudăm noi cu ea e puțin cam mult, pentru că nu prea e contribuția noastră la cine e această frumoasă sportivă astăzi. Ar trebui dimpotrivă să-i mulțumim și să învățăm să fim mai iubitori cu cei ‘altfel’ de pe plaiurile noastre neaoșe și mioritice” – și-a exprimat părerea economistul, completând postarea cu gânduri despre rasism și acceptarea minorităților sexuale.

Foto: Emma Raducanu / Facebook