marți, 12 mai 2020

Traian Băsescu și Dacian Cioloș rămân cei mai populari. Cum se descurcă ceilalți europarlamentari?



Rețelele de socializare reprezintă, de ani de zile, cea mai simplă și rapidă cale pentru politicienii români în comunicarea cu cetățenii.
Facebook este principalul instrument folosit în acest sens, având în vedere că, potrivit facebrands.ro, în țară există 9,6 milioane de utilizatori ai rețelei.
Membrii Parlamentului European se află într-o situație deosebită: cei 33 de eurodeputați români, chiar dacă activează, de regulă, în județul și regiunea din care provin, nu sunt împărțiți pe circumscripții, motiv pentru care trebuie să le comunice tuturor românilor ceea ce întreprind la Bruxelles și Strasbourg.
UEnciclopedia a făcut o analiză a numărului de aprecieri primite de paginile publice ale deputaților români din Parlamentul European.
În mod logic, notorietatea unui politician se reflectă în popularitatea sa, dar există și cazuri în care cariera construită de-a lungul anilor nu se regăsește în mediul online.


Cei mai populari eurodeputați români sunt cunoscuți pentru că au îndeplinit cele mai importante funcții în stat.
Fostul președinte Traian Băsescu (în prezent eurodeputat al Partidului Mișcarea Populară – grupul Partidului Popular European EPP) are pe pagina sa de Facebook 454 de mii de like-uri, el fiind urmat de fostul premier Dacian Cioloș (PLUS), acum liderul grupului liberal Renew Europe, cu 407 de mii de aprecieri.
Cei doi s-au clasat printre cei mai populari politicieni români pe Facebook, după președintele Klaus Iohannis, fostul premier Victor Ponta și primarul general al capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea.
Eurodeputatul Rareș Bogdan (Partidul Național Liberal - EPP) a reușit să își transfere notorietatea din presă în politică, ceea ce l-a propulsat direct pe locul trei, cu 270 de mii de aprecieri.
Siegfried Mureșan (PNL - EPP) și-a construit cu grijă imaginea și a apărut des în presă, devenind, pentru mulți, echivalentul eurodeputatului român. 
Tânărul aflat la al doilea mandat în Parlamentul European are 232 de mii de like-uri pe pagina sa publică.


Fostul activist civic Clotilde Armand (Uniunea Salvați România - Renew Europe) a devenit cunoscută întâi la București, apoi la nivel național, ceea ce i-a adus 112 de mii de like-uri.
După top cinci, urmează deputații europeni care au peste 50 de mii de aprecieri: Cristian Bușoi (PNL - EPP), unul dintre cei mai longevivi reprezentanți ai României în PE (cu 73 de mii), președintele partidului fondat de Băsescu, Eugen Tomac (PMP - EPP) cu 66 de mii, medicul Tudor Ciuhodaru (Partidul Social Democrat – S&D, 64 mii), fostul comisar european Corina Crețu (Pro România - S&D), cu 62 mii și publicistul Cristian Ghinea (USR - Renew Europe) cu 58 mii.
Fostul realizator TV Carmen Avram (PSD - S&D), care a făcut trecerea în politică tot cu ocazia alegerilor europarlamentare de anul trecut, nu are aceleași audiențe bune în online și a adunat 54 de mii like-uri, fiind urmată de colegul său de partid, Claudiu Manda (52 mii).
Urmează fostul ministru Dragoș Pîslaru (USR - Renew Europe), cu peste 45 de mii de aprecieri, 
Cel mai tânăr europarlamentar român, Victor Negrescu (34 de ani, PSD - S&D) și-a preluat al doilea mandat în luna februarie, după Brexit. Aflat la a doua legislatură, fost ministru delegat pentru afaceri europene a adunat 35 de mii de like-uri pe Facebook.
Fostul ministru Rovana Plumb (PSD - S&D) are 33 de mii de aprecieri, urmată de economistul Nicolae Ștefănuță (USR - Renew Europe) și fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă (PNL - EPP) care, amândoi cu aproximativ 29 de mii de like-uri, îi depășesc pe clujeanul Daniel Buda (PNL – EPP, 26 de mii), pe fostul premier Mihai Tudose (Pro România - S&D, 24 de mii) și fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu (PNL - EPP, aproape 9 800). 
În mod surprinzător, în coada clasamentului găsim un politician cunoscut: fostul președinte al Senatului, Vasile Blaga (PNL - EPP) are doar 3,2 mii de aprecieri, fiind depășit de reprezentanții unor partide mici, cum ar fi Cristian Terheș (proaspăt trecut la PNȚCD – Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni – ECR, 4,1 mii) și inginerul arădean Vlad Botoș (USR - Renew Europe, 4,8 mii).
Doi politicieni nu par să pună accent pe prezența în mediul online: fostul vice-prim-ministru Dan Nica (PSD - S&D) nu este prezent pe Facebook, în timp ce istoricul Vlad Nistor (PNL - EPP) a postat ultima dată pe pagina sa în aprilie 2013, având un alt profil, privat.

Foto deschidere: Pagina de Facebook a Parlamentului European,
Foto 2 și 3: paginile de Facebook ale lui Traian Băsescu și Clotilde Armand

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu