joi, 23 mai 2019

Ce a lipsit de pe afişele electorale?




Afilierea la un grup parlamentar este foarte importantă pentru partidele care ajung să aibă reprezentanți în Parlamentul European, deoarece grupurile cu cei mai mulţi membri dictează agenda politică a instituţiei.
Grpurile politice trec de graniţi şi se formează în funcţie de ideologia formaţiunilor care reprezintă electoratul din ţările membre.
În mandatul care se încheie au existat opt grupuri politice în cadrul Parlamentului European:
Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat - EPP), Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European (S&D), Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (Green/EFA), Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD) şi Grupul Europa Națiunilor și a Libertății (ENF).
Cu toate acestea, majoritatea partidelor politice româneşti au omis să îşi precizeze apartenenţa europeană pe afişele electorale şi materialele promoţionale.
În cazul PSD, acest lucru poate fi motivat prin divergenţele cu conducerea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a cărei conducere a îngheţat relaţiile cu PSD până când Guvernul își clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene.
Nici ALDE nu „s-a mândrit” cu apartenenţa la cel de al patrulea cel mai numeros grup din Parlamentul European, care poartă acelaşi nume ca formaţiunea lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Relaţiile PNL cu Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat - EPP) sunt, în schimb, foarte bune, candidatul grupului la preşedinţia Comisiei Europene fiind prezent şi la summitul informal de la Sibiu, din 9 mai. Totuşi, pe afişele liberalilor se regăseşte doar sigla partidului, nu şi „inima” EPP.
O altă formaţiune politică din România care activează în grupul popularilor europeni, UDMR, a ales să folosească şi imaginea EPP pe afişele sale, mizând pe forţa electorală a acesteia.
La fel a făcut şi PMP, pe ale cărui materiale electorale apare şi sigla EPP şi chiar menţiunea „Membru al Partidului Popular European”.
Alte formaţiuni (PLUS, PRO România, UNPR şi PRODEMO) au în prezent eurodeputaţi care au trecut de la alte partide, dar nu fac parte în mod oficial din nici un grup.